Lletres catalanes des de l'Alguer

Bloc lliure dels estudiants de català de l'Alguer i de Sàsser, a l'illa de Sardenya

divendres, de gener 27, 2006

INTERCANVI L'ALGUER-ESPARREGUERA

Des de l'1 de desembre de 2005, els alumnes de llengua i literatura catalanes d'Òmnium Cultural de l'Alguer i de la Universitat de Sàsser comencen oficialment un projecte d'intercanvi escrit amb els alumnes de llengua catalana del Servei Local de Català (SLC) d'Esparreguera, que és una oficina de normalització lingüística del Consorci per a la Normalització Lingüística, organisme públic adscrit a la Secretaria de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya.
Aquest projecte d'intercanvi lingüístic té els objectius de potenciar l'aprenentatge de la llengua escrita i la utilització del català com a eina important de comunicació entre ciutadans de les diferents terres de parla catalana. També es pretén enfortir les relacions entre els alumnes algueresos i sards i els alumnes catalans, a través de l'intercanvi d'escrits (tant si és via correu electrònic com via carta tradicional).
Aquesta iniciativa neix a proposta del SLC d'Esparreguera, ja que enguany aquesta vila de més de 21.000 habitants de la comarca del Baix Llobregat, situada a 30 km de Barcelona, és la Capital de la Cultura Catalana (http://www.cccat.net/) i els responsables de normalització lingüística van trobar que fóra interessant aprofundir les relacions en català amb algun altre indret de parla catalana.
Marc Piera, responsable del SLC d'Esparreguera i promotor del projecte, explica que "amb aquest intercanvi bastim ponts de comunicació i de relació entre persones que s'han interessat per aprendre la nostra llengua des de territoris llunyans units per la Mediterrània, com diria el poeta Miquel Martí i Pol: un pont que agermani pells i vides diferents. Amb les eines actuals podem comunicar-nos ràpid amb persones que són lluny (l'internet serà l'eina utilitzada principalment) i demostrem altra vegada que el català és una llengua útil per a la comunicació dels més d'11 milions de persones que vivim als Països Catalans. Cal recordar que el català és la dinovena llengua més usada a internet.". Piera afirma que està molt content per la resposta que ha tingut el projecte, amb més de 45 inscrits a Esparreguera i més de 50 a l'Alguer i a Sàsser, i agraeix l'esforç que hi ha posat el professor de català de l'Alguer. També destaca que "els alumnes d'origen espanyol i estranger d'Esparreguera no sabien que el català es parlés en una ciutat de Sardenya ni que hi hagués un interès tan gran a la universitat i troben molt interessant conèixer persones que també estan aprenent la llengua".
Joaquim Gadea, originari de la comarca del Comtat, a la demarcació d’Alacant, lector de català a la Universitat de Sàsser, professor de català a Òmnium Cultural de l'Alguer i promotor del projecte, destaca que "davant l’interès sempre creixent de l’alumnat d’aquesta illa envers el coneixement de la llengua catalana, cosa que es pot veure tant als cursos que Òmnium cultural de l’Alguer organitza en aquesta mateixa ciutat, com a la Universitat de Sàsser, on a hores d’ara estudien català prop d’una trentena d’alumnes, aquest projecte obre un àmbit d’ύs concret i especίfic que permet l’accés directe a realitats personals i socials sovint diferents, que, però, tenen com a marc general de referència la llengua catalana. Unes finestres concretes que, d’altra banda, esdevenen cada vegada més necessàries, atesa la vitalitat que els estudiants de la nostra llengua mostren no només a l’Alguer i a les universitats de Sàsser i Càller, sinό arreu de les universitats italianes i d’Europa.
Al capdavall, un intent que els nostres estudiants s’aproximin i coneguin realitats personals d’altres territoris de llengua catalana, o dit amb altres paraules, que ampliïn coneixences, coneixements i experiències mar enllà.