Lletres catalanes des de l'Alguer

Bloc lliure dels estudiants de català de l'Alguer i de Sàsser, a l'illa de Sardenya

dijous, d’abril 20, 2006

Entitats culturals dels extrems dels Països Catalans es troben a Perpinyà


21 d'abril a la Casa de la Generalitat a Perpinyà
Les entitats culturals de tots els territoris ‘perifèrics’ dels Països Catalans (l’Alguer, Andorra, Catalunya Nord, Eivissa, Formentera, Menorca, Franja de Ponent i sud del País Valencià), coincidint amb l’entorn de Sant Jordi, es troben aquest divendres 21 d’abril a la Casa de la Generalitat, a Perpinyà. Conscients que als extrems del territori és on s’han de suportar les pitjors condicions per a la cultura i la llengua catalana, com ara la falta de legislació en uns casos o processos de substitució pel castellà o el francès en altres, les entitats culturals de tots aquests territoris han decidit reunir-se per posar un altaveu a la seva situació, coordinar els seus esforços i vertebrar el seu treball.

És la primera vegada que es fa un encontre d’aquestes característiques i tot i que implica un gran esforç organitzatiu i de desplaçament –justament per tractar-se dels extrems- totes les entitats d’aquests territoris s’han abocat de ple a participar-hi.

Formen part d’aquesta convocatòria, a l’Alguer l’Obra Cultural de l’Alguer, d’Andorra la Societat Andorrana de Ciències i el Centre de la Cultura Catalana, de la Franja la Institució Cultural de la Franja de Ponent, de les illes l’Obra Cultural de Menorca, l’Institut Menorquí d’Estudis, l’Institut d’Estudis Eivissencs i l’Obra Cultural de Formentera, del sud del País Valencià El Tempir d’Elx i de la Catalunya Nord -el territori amfitrió- un ampli ventall d’entitats encapçalat pel Col·lectiu Cultural Nord. Altres organitzacions destacades que seran divendres a Perpinyà són la Universitat Catalana d’Estiu i les delegacions de la Franja, l’Alguer i la Catalunya Nord del programa Units de l’Associació Internacional del Voluntariat.

Durant el matí els representants de les entitats es reuniran de 10 a 13 hores a la Casa de la Generalitat de Perpinyà, fent una pausa per oferir una roda de premsa a la seu de Ràdio Arrels. Atès que la trobada s'ha volgut fer coincidint amb l'entorn de Sant Jordi és farà també un acte a l’Ajuntament de Perpinyà, convidats pel seu president de la regidoria de Cultura Catalana Jaume Roure i, després d’un dinar de treball, aquestes entitats dels Països Catalans faran una ofrena floral al Castell d’Arrià (Conflent).

Les entitats culturals dels extrems dels Països Catalans preveuen cercar una fórmula de contacte permanent, de col·laboració, suport i, quan calgui, de veu unitària, alhora que ja han fixat trobar-se cada any en el decurs de la Universitat Catalana d’Estiu de Prada de Conflent, i, quan s’escaigui, rotativament en cada un dels límits del territori català.