Lletres catalanes des de l'Alguer

Bloc lliure dels estudiants de català de l'Alguer i de Sàsser, a l'illa de Sardenya

dimarts, de maig 02, 2006

Pripyat, una ciutat fantasma al costat de Txornòbil

Un grup d'artistes hi ha deixat la seva empremta artística

Pripyat és una ciutat fantasma. No hi viu ningú d'ençà de l'accident de la central nuclear de Txornòbil, del qual la setmana passada se'n commemorà el vintè aniversari. Amb tot, un grup d'artistes ha utilitzat els racons d'aquesta ciutat per expressar el seu art. En aquesta fantàstica pàgina hi podem trobar imatges que semblen escenaris d'una pel·lícula de terror, murs decorats amb figures que reflecteixen el patiment que s'hi va viure.


Són una sèrie d'obres fetes per Konstantin Danilov, Denis Averyanov, Ivan Malakhov, Tobias Starke i Kim Köster, i les fotografies pertanyen a Sergey Abramchuk (que era un infant quan es va produir l'accident). Els artistes, procedents de Rússia, Bielorússia i Alemanya, van viatjar fins a la ciutat deshabitada (i situada dins del perímetre de seguretat) i les seves obres volen ser un homenatge a la catàstrofe nuclear més important de la història.

Pripyat era la ciutat més pròxima a la central nuclear, aproximadament tres quilòmetres. La població que hi residia no va ser evaquada fins més de trenta-sis hores després de l'accident. Això va fer que estigués exposada a uns nivells de radiació extrem i que es multipliquessin els casos de malalties relacionades amb la radioactivitat.

http://26-04-1986.com/
http://www.vilaweb.cat/www/diariescola/noticia?id=1858433
http://pripyat.com/en/
http://www.chernobyl.info/
http://www.chernobyl.info/

www.vilaweb.com