Lletres catalanes des de l'Alguer

Bloc lliure dels estudiants de català de l'Alguer i de Sàsser, a l'illa de Sardenya

dijous, de febrer 02, 2006

La Universitat de València convoca dues beques per a universitaris algueresos

Notícies
02/02/06

El Servei de Política Lingüística de la Universitat de València ha convocat dues beques de 800 euros adreçades als estudiants de llengua catalana de la Universitat de Sàsser. Cada beca cobreix la matrícula, les despeses d'allotjament amb pensió completa i una borsa de viatge per participar en el Curs de llengua i cultura de la Universitat Internacional de Gandia (del 27 de març al 8 d'abril de 2006, ambdós inclosos).

Aquest curs, de caràcter intensiu, és un complement dels estudis de català que realitzen els estudiants en qualsevol universitat del món. Actualment, els estudis de llengua i cultura catalana estan implantats a 30 països del món, amb més de 4000 estudiants repartits en un centenar d'universitats. Els països amb més lectorats de català són Alemanya (22) i Gran Bretanya (18). A Itàlia, a més de Sàsser i Càller, es pot estudiar català a les universitats de Bolonya, Catània, Florència, Fisciano, Nàpols, Roma, Trento i Venècia.

El programa docent de llengua, història, cultura i literatura es realitza en una situació d'immersió lingüística i cultural, especialment pensada per a l'aprofitament dels estudiants als quals s'adreça. Les activitats complementàries, força variades, tenen com a objectiu donar a conèixer els diversos aspectes de la realitat social, cultural i paisatgística de l'entorn valencià, així com també assegurar l'entreteniment formatiu dels estudiants i contribuir a reforçar la capacitat de comprensió i expressió en llengua catalana.


Estudiants i representants de la Universitat de València davant el monument a la unitat de la llengua, a l'Alguer. Octubre de 2005

La idea de dotar les beques va sorgir després d'una visita a l'Alguer per motius d'intercanvi cultural i relacions institucionals que va tenir lloc durant el mes d'octubre de 2005. Una quarantena de representants institucionals de la Universitat de València i estudiants de diverses especialitats es van entrevistar amb els representants del Municipi i de les diverses entitats cíviques de l'Alguer. Els valencians van restar emocionats en trobar-se amb els seus germans de llengua i cultura i van decidir promoure decididament per l'intercanvi i la formació.

La finalitat última de les beques del Servei de Política Lingüística és, doncs, fer una contribució a la normalització de la llengua catalana a la ciutat de l'Alguer, motiu pel qual es donarà preferència als universitaris algueresos en el procés de selecció. Les sol·licituds s'han de vehicular a través del lector de català de la Universitat de Sàsser i es poden presentar fins al 17 de febrer de 2006.

Informació sobre el curs: www.valencia.edu/uig/

Informació sobre les beques: www.valencia.edu/spl/