Lletres catalanes des de l'Alguer

Bloc lliure dels estudiants de català de l'Alguer i de Sàsser, a l'illa de Sardenya

dimarts, de febrer 14, 2006

.it? .com? .es? .fr? .org? I el .CAT!!!

El domini .cat comença a poc a poc, però amb força !

Ahir a les cinc de la tarda va començar la primera fase d'enregistrament públic del domini .cat. Durant les primeres hores hi hagué una allau de sol·licituds. De fet, durant la primera hora se'n van cursar, oficialment, quatre-centes, i Nominàlia, un dels registradors, parlava de més de dues mil en poques hores. Hi havia previst que aquesta matinada ja es poguessin veure algunes webs amb el .cat, però l'allau ha endarrerit tot el procés.


El fet és que tan sols cinc registradors dels quinze autoritzats eren accessibles a l'hora acordada.

Aquests dominis s'aniran veient durant les hores vinents, a mesura que es vagin disseminant per la xarxa. A part, hi haurà un miler de dominis adjudicats als principals serveis de la Generalitat de Catalunya. Així ho preveu el conveni que han signat el secretari general de la Presidència, Ramon García-Bragado, i el president de la Fundació PuntCAT, Joan Francesc Gras.

El Departament de la Presidència ha coordinat aquest procés de manera que els noms dels serveis relacionats amb tots els departaments de la Generalitat poguessin registrar-se durant la primera fase de promoció del .cat. La Generalitat destinarà un màxim de 120.000 euros a aquesta iniciativa, una quantitat establerta fent una avaluació dels mil dominis que corresponen als principals serveis i marques corporatives de la Generalitat..

Les sol·licituds d'aquesta primera fase, les d'entitats amb una especial dedicació a la promoció de la llengua i la cultura catalanes, hauran d'elegir un dels registradors autoritzats.


FASES SEGÜENTS

També els interessats a revendre dominis .cat s'hauran d'adreçar als registradors.

En una segona fase, que s'obrirà el 20 de febrer, el permís de sol·licitud s'ampliarà tant a entitats, empreses i individus que ofereixin una comunicació en línia catalana significativa, com a les 60.000 associacions, empreses i individus que es van adherir a la campanya pel .cat, en senyal d'agraïment. Les adreces sol·licitades en aquesta segona fase no podran aparèixer a internet fins el 21 d'abril.

A partir de Sant Jordi el registre de dominis .cat s'obrirà a tots els usuaris, que en podran comprar als registradors autoritzats.