Lletres catalanes des de l'Alguer

Bloc lliure dels estudiants de català de l'Alguer i de Sàsser, a l'illa de Sardenya

diumenge, de febrer 12, 2006

Això era una vegada la història de la Fi de la nació catalana ( s.XVIII)

Ara podeu aprofundir en l'estudi de la Guerra de Successió (s.XVIII), i en les conseqüències decisives que va tenir aquesta guerra per al futur de la nació i la cultura catalanes.

La Guerra de Successió es produeix al segle XVIII, i el seu desenllaç marcarà per sempre el destí de valencians, aragonesos, catalans, mallorquins i, també, algueresos i sards.

Encara avui, els meus pares, com tants d'altres valencians i valencianes, en ocasions fatals, fan referència a una dita que ens remunta en el temps fins a la Guerra de Successió.

La dita és la següent: "Quan el mal ve d'Almansa, a tots alcança". 'Es a dir, que quan un mal és molt fort o molt gran, perjudica tothom, per molt llunyanes que pensin estar d'aquell mal les persones. En conclusio', que és un mal o una cosa insalvable, inevitable, que tard o d'hora arribarà a tots. Aquesta dita concreta, pero’, en el nostre cas, hi afegeix un caràcter cultural a la qüestió maligna.

Almansa (1707) és el nom d'una de les batalles d'aquella guerra, i també el de la població on va tenir lloc, terra endins del Regne de València.

Després d'aquella batalla, el Regne de Castella imposaria les seves lleis, per dret de conquista, a valencians i aragonesos; i a les postres, passats alguns anys i altres batalles, també a la resta de regnes de la Corona d'Arago'.

La derrota militar dels aliats a la batalla d'Almansa va ser l'inici d'una altra derrota, la dels drets culturals. Una lluita aquesta, la dels drets nacionals i culturals que, no cal dir-ho, encara continua vigent avui al llarg i ample dels Països Catalans.